пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

«Ой, Андрію, даруй нам надію»
З-поміж найбільших зимових свят, мабуть, найвеселішим та найочікуванішим було і залишається свято Андрія – вечір та ніч з 12 на 13 грудня. Саме тоді, за українським звичаєм, молодь збиралася на Великих Вечорницях і влаштовувала там усілякі дійства, що супроводжувались різноманітними забавами, ворожіннями та співами.
 На свято Андрія в Липовецькій центральній  районній  бібліотеці відбувся літературно-музичний вечір "Ой, Андрію, даруй нам надію" на якому зібралися  найактивніші  читачі нашої бібліотеки, та учні   9 класу Липовецького колегіуму ім. Василя Липківського. 
  У читальній залі був відтворений інтер’єр української світлиці.  Зустрічали  гостей у затишній світлиці «Господиня і Господар» вечорниць.
   Радували присутніх українськими піснями учасники художньої самодіяльності районного будинку культури.
Андріївські вечорниці неможливо уявити без жартів і сміху. Дівчата  ворожили на свою долю,  але найсмішніше стало тоді, коли хлопці взялися за кусання «Калити».   Хлопці під'їзджали  до Калити на коцюбі і намагалися її  кусати,  а дівчата перешкоджаючи їм, вимащували їх сажею.
 Під веселі мелодії українських пісень дівчата  та господиня вечорниць пригостили присутніх варениками , пирогами та узваром.
  Працівники бібліотеки створити дружню та веселу  атмосферу свята, яка  не залишила байдужим нікого.
На  заході була представлена  книжкова викладка літератури «Звичаї та обряди українського народу», переглядаючи яку, читачі мали змогу ознайомитись з   ілюстрованими виданнями з народознавства, доторкнутися до нетлінних джерел прадавньої мудрості.
 Працівники бібліотеки змогли створити справжню атмосферу свята, передати дітям частинку духовного скарбу українського народу, продовжити через них давні традиції та гарні обряди

Немає коментарів:

Дописати коментар