пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Великдень всіх нас на гостини просить,
Малює сонце полотно небес,
І писанку, як усмішку підносить
Христос Воскрес!

Вже зовсім скоро наближається велике свято Пасхи, саме з цієї нагоди в Турбівській  бібліотеці для дітей було проведено майстер–клас  з  виготовлення писанок    для користувачів та усіх бажаючих.
 Великдень одне з найдавніших свят християн. Святкується воно в Україні ще з X ст. навесні й пов᾿язане з воскресінням Ісуса Христа, тому має назву Великий день , або Великдень.
 Основною  метою заходу   було ознайомлення  дітей  із культовим значенням писанок, традиціями, символікою різних регіонів України. Також  діти  з особливим задоволенням прослухали цікаву розповідь бібліотекарів про історію писанки,  чим вона відрізняється від крашанок, дряпанок, крапанок  та ін.
Під час заходу учасники вчились  перетворювати звичайні яйця на витвори мистецтва, використовуючи воду, віск, фарби, вкладаючи свої хороші помисли і  душу. Процес створення писанок досить клопіткий, але цікавий та захоплюючий. Деякі    діти працювали вперше з писачком.  І хоча не всі лінії та орнаменти на писанках вийшли рівненькими та симетричними, але кожен  від майстер-класу отримав море вражень та навчився основ писанкарства. Йдучи з бібліотеки діти пообіцяли, що обв'язково спробують створити писанки вдома.
По завершенню майстер-класу кожен учень тримав у своїх руках власне творіння  –писанку-оберіг і щиро повірив, що вона принесе родині взаєморозуміння, щедрість, здоров’я та благополуччя.
Воскресіння Господнє в усі часи давало людям наснагу ,вірити, любити, прощати. У цей день кожному треба примиритись з ближнім, відкрити свою душу вогником добра й милосердя.


Немає коментарів:

Дописати коментар