понеділок, 27 березня 2017 р.


Із скарбниці Олександра Рогового

            Відкрити нам скарбницю рад
Бібліотеки друг і брат,
Джерел історії розвідник
І Липовеччини дослідник,
Копач архівного коріння,
Сівач духовного насіння.
І краєзнавець головний-
Наш Олександр Роговий!

(працівники районної бібліотеки для дітей)



  Липовецька земля багата та щедра на талановитих, працьовитих людей, якими гордиться  наш край.
Незабутнє враження залишила зустріч дев’ятикласників Липовецького колегіуму ім. В. Липківського та ЗОШ №2 з людиною, яка понад 30 років пише славну історію нашого краю, примножує його духовне багатство. Це - Олександр Роговий, народний історик, Почесний краєзнавець України, Почесний журналіст України, відмінник освіти України. Але основна область його інтересів - краєзнавство. Такого краєзнавця хотіли б мати всюди, але прославляє він наш, Липовецький край.
Скарбниця Олександра Рогового нараховує півсотні книжкових видань, в т.ч. про родовід Достоєвських, про єдиного з вінничан лауреата Нобелівської премії Зельмана Ваксмана, про Подільську подорож Шевченка, населені пункти краю, про відомих земляків, а також більше 750 науково - краєзнавчих статей, в т.ч. до ряду енциклопедій.
Особливе місце серед його праць займає тема козацтва. Він автор історичної карти «Вінниччина козацька».  До речі О. Роговий має військове звання Генерал - майор (Генерал - осавул козацтва). Багато публікацій  написав про земляків – героїв воєнної пори. Визволителям Вінниччини  присвятив  карту  «Вінниччина у роки Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945рр», був ії ініціатором та головним автором. З щемом у серці слухали  юні про героїв - земляків в боротьбі за незалежність України.
О. Роговий першим із мешканців Вінниччини став членом Українського геральдичного товариства. З його легкої руки свої герби мають усі територіальні громади району  ще з перших років незалежності.
Він - голова районної спілки філателістів, кандидат в майстри спорту з шахів і неодноразовий чемпіон області по товариству «Спартак». Про ці та інші захоплення відомого краєзнавця розповів його товариш, автор -  краєзнавець Сергій Свердл.
Липовецький  район - унікальний і є привабливим для туризму. У нашому краї є чимало незвіданого, тому першовідкривачами і дослідниками  можете стати і ви. Подорожуйте разом із виданнями: «Соб. Краєзнавчи нариси», «Липовеччина запрошує туристів», «Туристичні шляхи Липовеччини», «Велотуризм у Липовецькому районі», складеними за матеріалами О. Рогового.
Відкрити скарбницю Почесного краєзнавця допомогла літературно - історична виставка «Із скарбниці Олександра Рогового», організована бібліотечними працівниками районної бібліотеки для дітей.
Спілкування з старшокласниками пройшло в дружній, теплій  обстановці, відчувався глибокий діалог народного історика, краєзнавця з молодим поколінням. Учасники заходу отримали багато пізнавальної інформації із скарбнички Рогового. Нехай його творча нива завжди буде врожайною! 











Немає коментарів:

Дописати коментар