четвер, 18 травня 2017 р.

Вишиванка цвіте 
над Україною


Вишивка в Україні – це зворушлива розповідь про думки і почуття людини, світ краси і фантазії, поетичного осмислення природи, світ невмирущих образів давньої міфології, звичаїв і уявлень наших предків.
У вишивці яскраво і повно розкривалась душа народу, його споконвічне прагнення до прекрасного, широко розвинулось почуття ритму, композиційної міри у побудові орнаментів, гармонії колірних поєднань. Це давнє і вічно молоде мистецтво. Секрет його молодості – у єдності людини з природою, в умінні упродовж століть зберігати і примножувати красу, дарувати людям радість, зустрічі з прекрасним.
Вишивка – це мистецтво високої естетичної наснаги, мистецтво простого і разом з тим мудрого декоративного мислення. В орнаментах вишивки, у співвідношенні колірних поєднань, у ритмі ліній узору закладено глибокий зміст. Адже у вишивці, як і в народній пісні, відбивалися заповітні мрії на краще майбутнє, прагнення до краси й досконалості. 
         Сьогодні до Дня вишиванки у відділі обслуговування Липовецької ЦРБ було проведено літературно-музичний вечір «Вишиванка цвіте над Україною», на який завітали старшокласники Липовецької ЗОШ I-III ст. №3. 





                 Також до заходу був організований бібліографічний огляд літератури під назвою "Вишиванко, моя вишиванко".


       Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар