середу, 24 травня 2017 р.

«Життя і служіння Митрополита 
Василя Липківського»


Липовеччина є землею першого Митрополита незалежної Української Православної Церкви Василя Липківського, який сьогодні вважається національним героєм України. Він народився 7(19) березня 1864 р. в селі Попудні Липовецького повіту, Київської губернії в сім’ї священика Костянтина Липківського.  Василева дорога на навчання пролягла – спочатку до Уманської бурси, а після її закінчення – до Київської духовної семінарії та Духовної академії, де він здобув ступінь кандидата богословія.
У жовтні 1921 року Всеукраїнський православний церковний собор  обрав протоієрея Василя Липківського митрополитом Української автокефальної православної церкви, яка стала духовним осередком українського національного визволення. За участі Митрополита Василя було перекладено твори богослужбової літератури українською мовою, відроджено давні традиції українського церковного життя. Його проповіді вражали слухачів силою духу, відвагою й переконаністю. Він став символом українського визволення. Число парафій Української автокефальної православної церкви  швидко зростало. Саме це й викликало тривогу більшовицького режиму. Під жорстким тиском каральних органів Василя Липківського було усунуто від митрополичого служіння  в 1927 році. Через десять років він загинув в катівнях НКВД.
 Багато років досліджував життя та діяльність Митрополита Василя Липківського доктор історичних наук, професор, депутат Верховної Ради України І скликання Арсен Леонідович Зінченко.
Сьогодні у читальній залі Липовецької ЦРБ відбулася презентація його нової книги «Життя і служіння Митрополита Василя Липківського», на яку були запрошені старшокласники Липовецького колегіуму ім. В. Липківського, почесний краєзнавець України Олександр Роговий, заступник голови районної ради Руслан Танасюк, заступник голови райдержадміністрації Олег Фурманюк та користувачі бібліотеки.
Арсен Леонідович змістовно та цікаво ознайомив запрошених зі своєю новою книгою. Закінчилася презентація автограф-сесією і дарунком бібліотеці кількох примірників нової книги. Присутні висловили побажання подальших зустрічей з автором та написання його нових книг.






         Також на заході була презентована книжкова викладка "Митрополит Василь Липківський духовний провідник українського народу".


Немає коментарів:

Дописати коментар