вівторок, 14 серпня 2018 р.


Три серпневі спаси



В другій половині останнього літнього місяця українці святкують Три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий. Ці свята нагадують нам не лише про шанування релігійних звичаїв, а й делікатно натякають, що осінь вже не за горами.
14 серпня – Маковея.
Це перший Спас, який ще називають Медовим. В цей день віряни згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які в далекому 166 році до нашої ери поплатилися життям, бо сповідували християнську віру.
 19 серпня – Яблучний Спас.
Саме цей Спас знаменує закінчення літа. Тому в давнину в цей день люди виходили подивитися на захід сонця і спостерігаючи за тим, як небесне світило йде на спочинок, співали пісні, прощаючись з теплом. А ще в цей день люди спостерігали і за погодою: якщо вона буде сухою і спекотною, слід очікувати осінь. І навпаки, якщо задощить, то золота пора буде багатою на дощі. А морозну зиму  пророкує небо без жодної хмаринки.
29 серпня – Горіховий Спас.
В день Третього Спаса до церкви несли горіхи, щоб їх там освятили. З пошаною цього дня ставилися і до хліба, адже саме в цю пору  закінчувалися жнива.
З цієї нагоди в читальній залі Липовецької ЦРБ оформлено книжкову викладку літератури  «Три серпневі спаси».  
Представлені на викладці видання ознайомлять користувачів з народними звичаями та традиціями святкування Трьох Спасів.



Немає коментарів:

Дописати коментар