середу, 9 жовтня 2019 р.

«Хто не посіяв до Івана Богослова,
той не вартий доброго слова»


9 жовтня вшановується пам’ять одного з найбільших апостолів Христових – Іоанна Богослова. Він був одним з найближчих учнів Ісуса Христа. Пройшов з Учителем довгий і важкий шлях.
У народі Іоанна Богослова вважають покровителем митців та іконописців. Люди мистецтва в цей день моляться йому про творче натхнення.
Для селян - це день, коли можна було дізнатися погоду в майбутньому. Вважали, що якщо в цей день випаде сніг, то зима прийде на Михайла, який святкують 21 листопада. Якщо ж на вишні вже не залишилося листя, і випав сніг, то зима скоро буде. А якщо листя ще не повністю опало, то зима буде з дуже суворими морозами.
В цей день завершували абсолютно всі польові роботи. «Хто не посіяв до Богослова – не варт доброго слова», – казали українці. 
Сьогодні, у Липовецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. Василя Липківського відбулося чергове засідання екологічно-народознавчого клубу «Над Собом-рікою», на якому було проведено годину народознавства під назвою «Хто не посіяв до Івана Богослова, той не вартий доброго слова». Старшокласники дізнались про історію свята, традиції, обряди та народні прикмети пов’язані із цим днем.



Немає коментарів:

Дописати коментар