четвер, 23 січня 2020 р.

Трагедія, історія, пам’ять


Людство, на хвилину зупинися.
У минуле спомин простели.
Над святою пам’яттю схилися
Тих, що безневинно полягли…
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.
Голокост – це організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни. Жертвами голокосту стали близько 6 млн. євреїв  . Це складало близько двох третин європейського чи третину світового єврейства.
У літописі глобальної єврейської Катастрофи початок Голокосту в Європі пов'язують з Бабиним Яром - місцем масових розстрілів на Україні. Бабин Яр був величезною братською могилою, де загинуло понад сто тисяч осіб - військовополонених, євреїв, циган, підпільників, моряків Пінської військової флотилії, партизанів, націоналістів, заручників... Всіх, хто вважався «ворогом Третього рейху».
Напередодні у читальній залі Липовецької ЦРБ відбулося чергове засідання клубу «Горлиця» присвячене до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту  , на якому бібліотекар І категорії Козел Т.С. презентувала книжкову виставку –  пам’ять  під назвою «Трагедія, історія, пам’ять ».
Матеріали, запропоновані на цій виставці, оповідають про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму тільки тому, що любили свій народ і боролися за його свободу.


Немає коментарів:

Дописати коментар