пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Письменники - жертви політичних репресій

 Письменники - жертви політичних репресій


День пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Цьогоріч, 21 травня Україна вшановуватиме пам’ять усіх тих, хто постраждав під час правління комуністичного режиму на території України.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання та табори.

Як свідчать архівні документи, політв’язні видобували на вічній мерзлоті золото, срібло, олово й терпіли неймовірні муки. Їх розстрілювали, а померлих закопували просто в тайзі, залишаючи кілок із стелюха з прибитою на ньому консервною бляшанкою з номером в᾿язня. Більше 130 тисяч людей померли або були вбиті.

Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян.

Першими жертвами терору стали письменники Валер'ян Підмогильний, Валер'ян Поліщук, Марко Вороний, Микола Куліш, Микола Хвильовий, Михайло Семенко, Євген Плужник та багато інших, що були страчені або померли в концтаборах.

Вшановуючи пам'ять жертв політичних репресій, бібліотекарем юнацької кафедри  відділу обслуговування дорослих  користувачів, для юнаків та дівчат, було проведено інформаційну бесіду «Письменники - жертви політичних репресій». 

Пам'ятаймо трагічні сторінки нашої історії, адже цілеспрямоване знищення громадян України, їх переслідування за національною ознакою, заборона мови, культури, освіти, знищення шкіл і бібліотек, спалення церков, житлових масивів і лікарень, - складові геноциду.



Немає коментарів:

Дописати коментар