пʼятницю, 7 липня 2023 р.

Купало йде – молодь за собою веде

                           Купало йде –

                 молодь за собою веде

    Свято  Купала дуже давнє та бере початок ще з язичницьких часів. У дохристиянські часи саме в цю пору відзначали літнє сонцестояння та прославляли слов’янського бога сонця Ярила. Свого часу християнська церква приурочила свято до дня Івана Хрестителя, від якого воно запозичило свою нову назву – Івана Купала та відзначається у ніч з 6 на 7 липня. Це свято пов’язують з буянням природи, що розквітала на повну силу.

    Наші предки вірили, що рослини на Івана Купала набувають чудодійної та магічної сили. Вважається, що лише у цю ніч зацвітає папороть, а хто цю квітку знайде – буде здоровим, щасливим та багатим.  

    Ще один невід’ємний елемент свята – ворожіння на вінку. Його плетуть дівчата із дванадцяти трав, прикрашають польовими квітами та скріплюють травою, а  на заході сонця вінок опускають на воду.

    В день свята Івана Купала  у відділі обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки відбувся  майстер-клас під назвою «Купало йде – молодь за собою веде».

    Плетіння купальських вінків виявився цікавим і нескладним.  Різноманітні польові квіти кожна дівчина вплітала по-своєму та давала своєму вінку особливу настанову.




















Немає коментарів:

Дописати коментар