середу, 18 липня 2018 р.

Зельман Абрахам Ваксман –
відомий американський біохімік


В нескінченному переліку славетних імен наших співвітчизників постать лауреата Нобелівської премії по фізіології і медицині Соломона Яковича Ваксмана (в американському варіанті — Селмана (Зельмана) Абрахама Ваксмана) займає особливе місце. В цьому році виповнюється 130  років з дня народження і 45 років з дня смерті видатного вченого та гуманіста.
Ім'я Ваксмана об'єднує народи України та США. Великий вчений народився в містечку Нова Прилука нинішнього Липовецького району Вінницької області. Становлення ж його, як видатної Людини і Вченого, проходило в США.
Багато досягнень подаровано людству завдяки таланту, ентузіазму та відданості науці З.А. Ваксмана. Він – кавалер орденів Командорського Почесного легіону Франції, Південного Хреста Бразилії, Зірки Сходу Сонця Японії. Його приймали королі, президенти, папа Римський. Нобелівську премію в галузі фізіології медицини  Ваксману присудили за відкриття стрептоміцину - першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу.
Сьогодні до ювілею відомого науковця в Липовецькій ЦРБ відбулася презентація брошури О.Рогового під назвою «Наш земляк Зельман Ваксман».
Учасники заходу із захопленням слухали виступ Олександра Івановича Рогового начальника архівного відділу Липовецького РДА, Почесного краєзнавця України. Він 10 років досліджував та документально підтвердив, що батьківщиною Нобелівського лауреата є село Нова Прилука на Вінничині.

 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар