вівторок, 17 вересня 2019 р.

Виразник народних дум і прагнень


Український письменник, громадський діяч, голова «Просвіти» в Чернігові один з найоригінальніших українських письменників Михайло Михайлович Коцюбинський народився 17 вересня 1864 р. в місті  Вінниці. В сім’ї дрібного урядовця. Дитинство та юність минули в містечках і селах Поділля, куди переводили батька по службі. Освіту здобув в Барській початковій школі та Шаргородському духовному училищі.
Коцюбинський почав пробувати свої сили в літературі рано, брався за поезію, переклади, нариси, та швидко головним полем його письменницької діяльності, справжнім покликанням стає художня проза. Друкуватися почав у 1890р.  Мовна практика Коцюбинського — один з яскравих прикладів широкого підходу до розвитку літературної мови.
Творчість Коцюбинського служить художнім прикладом уже не одному поколінню українських письменників. Його перу належать довершені , філігранно опрацьовані твори, що складають національну класику й збагачують світову літературу : «Fata morgana», «Тіні забутих предків», «Він іде», «Сміх», «Подарунок на іменини» та багато інших .
До сторіччя від дня народження Михайла Коцюбинського повість “Тіні забутих предків” було екранізовано українським режисером вірменського походження Сергієм Параджановим. Стрічку, зняту у Карпатах, було нагороджено численними міжнародними нагородами та призами на кінофестивалях.
Сьогодні до 155-річчя від дня народження Михайла Михайловича Коцюбинського на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ представлена виставка-портрет «Виразник народних дум і прагнень».




Немає коментарів:

Дописати коментар