понеділок, 26 лютого 2024 р.

 Кримські татари: погляд із сьогодення

    26 лютого 2014 року, рівно 10 років тому, у Сімферополі відбувся масовий мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Участь у мітингу взяли близько 12 тисяч людей. Його учасникам протистояли прибічники входження півострова до складу росії.

    Мітинг біля кримського парламенту увійшов в історію як початок спротиву кримчан російській окупації. З 2016 року день 26 лютого внесено в календар офіційних дат України як «День спротиву   окупації Автономної Республіки Крим  та міста Севастополя». З початку окупації росія проводить злочинну політику колонізації й асиміляції півострова. Це здійснюється через системні порушення прав людини, жорстокі репресії проти всіх, хто має мужність протистояти окупації. Обмежуються національні, культурні, релігійні права етнічних українців та кримських татар, переслідуються . Придушується свобода слова, знищено незалежні ЗМІ. Окупаційна влада цілеспрямовано переслідує кримських татар, корінний народ півострова, який не сприймає окупації. Півострів, який до окупації був відомий як курортна зона України, перетворено на російську військову базу, що становить загрозу не лише для України, а й для інших держав світу.

     З метою вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у  читальній залі  КЗ «Липовецька публічна бібліотека»  на черговому засіданні жіночого клубу « Горлиця» було  проведено  годину –спогад «Кримські татари : погляд із сьогодення».      

Немає коментарів:

Дописати коментар