четвер, 21 березня 2024 р.

Художні світи Юрія Мушкетика

Художні світи Юрія Мушкетика

    Сьогодні минає 95 років від дня народження українського письменника, Героя України (2009), лавреата Національної премії імені Тараса Шевченка (1992),голови національної Спілки письменників України (1986—2001), депутата Верховної Ради 11-го скликання.

    Народився Юрій Михайлович Мушкетик 21 березня 1929 р. в с. Веркиївці на Чернігівщині. Уже з дитячих літ майбутній письменник пройшов звичну школу сільського виховання. Дитинство Ю. Мушкетика, як і інших його ровесників, було жорстоко обірване війною. Особисті враження про ті драматичні часи згодом лягли в основу повісті «Вогні серед ночі» (1959), знайшли відображення в ряді воєнних новел.
    Юрій Мушкетик першу повість “Семен Палій” (1954), написав коли був студентом.
Письменник більше 10 років керував журналом «Дніпро».
15 років очолював Спілку письменників України.
Низка творів Юрія Мушкетика розповідали про історичний розвиток держави і роль особистості в ньому. Автор на літературній ниві створював глибокі образи, продовжуючи пошуки нових форм і засобів вираження важливих проблем сучасності, зробивши основним об’єктом дослідження людину.
    Письменник прагнув відбити різні періоди життя суспільства, розглядав різноманітні життєві ситуації, показував різні соціальні верстви населення. Він пильно спостерігав за дійсністю, тому герої його творів такі реальні, а проблеми, яких він торкався, такі актуальні.
До 95-річчя від дня народження Юрія Мушкетика на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів КЗ “Липовецька публічна бібліотека” організовано виставку- портрет під назвою «Художні світи Юрія Мушкетика». На представленій виставці користувачі можуть ознайомитись із творами видатного письменника.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар