середу, 8 квітня 2015 р.

На Благовіщення  і птиця не несеться, і кубла не в’є

Свято Благовіщення одне із найбільших весняних свят. Слово "Благовіщення" означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті.
Напередодні Великодніх свят в  Липовецькій центральній бібліотеці відбулась народознавча бесіда «На Благовіщення  і птиця не несеться, і кубла не в’є». Бібліотекар Раїса Скоропад розповіла присутнім про історію свята, про церковні і народні звичаї пов’язані з Благовіщенням. Бібліотекар звернула увагу  присутніх на великодню експозицію «Воскресни писанко, воїстино воскресни» а також була представлена книжкова виставка «Великодня радість землю обіймає».
      На виставці представлені видання про народні традиції відзначення Великодня. Можна ознайомитись з книгами етнографів О. Воропая, В. Скуратівського, Г. Лозко, які висвітлюють національні особливості українських свят, зокрема, великодніх, а також традиції та звичаї пов’язані з цим святом. Окремий розділ виставки присвячений писанкарству. Історію виникнення писанки можна довідатись із  книг, які містять ілюстрації писанок. Про історію  символіки різноманітних видів української писанки розповідає у своїй книзі Марина Верхова «Великодня писанка». Що потрібно покласти у великодній кошик, смачні рецепти пасок, великоднього печива та красиві великодні декорації для своєї оселі – все це можна дізнатися, відвідавши виставку.



Немає коментарів:

Дописати коментар