вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Іван Драч – поет, драматург, кіносценарист, літературознавець

Іван Драч – поет, драматург, кіносценарист, літературознавець

Поет, перекладач, кіносценарист, драматург Іван Драч народився 17 жовтня 1936 в селі Теліжинці на Київщині. У 2006 році удостоєний звання Герой України.​

Поезія Івана Драча у 60-і роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського. Тоді поезія захоплювала уми багатьох людей. То був час, коли лише у метафорі можна було щось висловити, якимись натяками, щось таке, що не можна було висловити ніде. Іван Драч це теж дуже добре робив. Іван Драч був поетичним лідером шістдесятників.

Нині варто згадати слова письменника, які, як ніколи, є актуальними: «Саме зараз, незважаючи на кровопролиття, кується нація. Або вона відбудеться як така, або знищиться і стане добривом для сусідніх держав».

Помер митець на 81-му році життя, 19 червня 2018 року. Це стало непоправною втратою для українського народу, але написані ним слова навіки закарбувалися у пам’яті кожного українця.

Напередодні 85-ї річниці з дня народження Івана Драча на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки організована виставка-портрет під назвою «Іван Драч – поет, драматург, кіносценарист, літературознавець».

Немає коментарів:

Дописати коментар