пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

«День  пам’яток  історії та культури Вінниччини».


В Україні щорічно 18 квітня відзначається Міжнародний  день пам'яток та історичних місць, який встановлено Указом Президента України від 23.08.1999 № 1062/99 на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури.
Цей день  засновано ще у 1983 році Асамблеєю Міжнародної Ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ІКОМОС), створеною при ЮНЕСКО.
 Вінниччина – це земля сивих  легенд і мелодійних  пісень, земля  споконвічних хліборобів-спадкоємців традицій   працьовитих трипільців, войовничих скіфів і мужніх сарматів, мудрих слов'ян та поборників      справедливості  козаків.
Стародавні кургани та городища, палаци, церкви, костели, залишки колишніх оборонних споруд, пам'ятни­ки видатним землякам, які звеличили цей край, місця славних перемог відважних синів українського народу, що дійшли до нас крізь віки, аби дивувати і захоплювати нащадків своєю величчю, красою та неповторністю.
 У Вінницькій області зосереджені усі види та категорії пам’яток, які є об’єктами національної та регіональної політики. На початок 2016 року на державному обліку перебувало  4307 пам’яток: 1739 – археології, 1893 – історії, 526 – містобудування та архітектури, 47 садово-паркового та ландшафтного мистецтва, 101 – монументального мистецтва. За цими показниками Вінниччина займає одне із провідних місць в державі.

 Напередодні  Міжнародного   дня  пам’ятників та історичних місць  в Липовецькій центральній  районній бібліотеці , бібліотекар Інтернет– центру  Козел Т.С.  провела для  старшокласників  слайд – подорож  «День  пам’яток  історії та культури Вінниччини».
Пам’ятки історії  Вінниччини

Музей – садиба  М.І.Пирогова.

Палац  Потоцьких  у Тульчині

  Державний Історико-культурний заповідник  «БУША».

До Державного реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення відносяться такі відомі пам’ятки як Немирівське скіфське городище, Палац Потоцьких у місті Тульчині, склеп-усипальниця М.І. Пирогова у Вінниці, могили видатних композиторів М.Леонтовича, П.Ніщинського та могила соратника Б.Хмельницького Данила Нечая.  З 2000 року працює Державний історико-культурний заповідник «Буша», до складу якого увійшли пам’ятки археології, скельний храм, залишки фортеці і підземних ходів XVI ст. – дві останні мають статус національних. 

Немає коментарів:

Дописати коментар