середу, 29 червня 2016 р.

Битва під Берестечком


Все згадайте, спам'ятайте хоч добрим словечком,
На могилах, на курганах, що під Берестечком.
Тут ми били врожу силу, віру боронили,
Тут ми самі в славнім бою кості положили”.
(Невідомий автор „Козацькі дзвони”)
 Битва під Берестечком (тепер райцентр Волинської області), яка відбулась у червні 1651 р. між коронним військом Речі Посполитої та козацько-селянським військом гетьмана Б.Хмельницького, відома як одне з найграндіозніших та найкривавіших збройних зіткнень на теренах України XVIIст. Водночас битва під Берестечком стала також передвісником соціально-економічної та демографічної кризи спочатку для України, а потім і для Польщі. В результаті і Україна, й Польща зіткнулися з масштабним соціально-економічним занепадом, який із часом для першої з них переріс у горезвісну добу Руїни, і зрештою обидві перестали існувати як окремі держави і були поділені між більш могутніми й амбіційними сусідами.
  Берестецька битва, яка, власне, і не була такою вже однозначною поразкою, бо не було капітуляції і остаточного розгрому козацького війська, значно підважила сили Речі Посполитої і прискорила хід історичних подій. А український народ з Берестецької битви вийшов ще більш загартованим, згуртованим і свідомим свого прагнення воювати до переможного кінця.
    Битва під Берестечком, козацькі могили... Ці слова незгасними літерами виписані на скрижалях історії України. Вони символізують мужність, відвагу, самопожертву кращих синів українського народу. Багато з них віддали найдорогоцінніше – своє життя за честь, волю, незалежність України...
  В Липовецькій ЦРБ  на  абонементі   було  проведено     історичну  бесіду для юнацтва « Битва під Берестечком»,  яка й до тепер  викликає  багато  питань  і  містить  загадки та організовано перегляд літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар