четвер, 18 серпня 2016 р.

«Цвітуть, неначе квіти волі,
знамена жовто-голубі…»

Над містами і селами майорять державні синьо-жовті прапори України. Українське синьо-жовте колірне сполучення має свою прадавню історію. Воно є одним із найдревніших серед сучасних національних прапорів і походить від герба Галицько-Волинського князівства (1199-1340рр.) – золотого лева на синьому фоні, який з’явився як геральдичний знак у другій половині ХІІІ століття. Відомо, що найперші давньоруські знамена, як і прапори інших народів, сягають глибокої давнини. Колір знамен із давніх-давен мав сакральне значення, уособлював у собі силу, державність, непоборність!
Синій колір – це колір синього неба, а жовтий нагадує пшеничне поле, що колоситься під ясним сонцем.
Також вважається, що синьо-жовтий прапор з’явився в Україні на початку ХХст. його несли українські воїнські формування – Січові стрільці. У 1917 році такий прапор став одним з символів Української Народної Республіки. Таке поєднання кольорів було і на знаменах держави гетьмана Скоропадського, Західноукраїнської Народної Республіки, а у 1939 році – Карпатської України.
Після прийняття Верховною радою України Декларації про державний суверенітет України. Над Верховною Радою національний синьо-жовтий прапор підняли 4 вересня 1991 року. 28 січня 1992 року цей прапор офіційно став державним.
Напередодні Дня Державного Прапора України на абонементі Липовецької ЦРБ організована книжкова викладка літератури під назвою «Цвітуть, неначе квіти волі,знамена жовто-голубі…».





Немає коментарів:

Дописати коментар