четвер, 18 травня 2017 р.


Разом з Україною






18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 тис. осіб.
До операції було залучено 32 тис. співробітників НКВД. Протягом двох днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР.
У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина – це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.
Сьогодні у читальній залі Липовецької ЦРБ до Дня пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу було проведено слайд-бесіду під назвою «Разом з Україною».




Музей - храм зустрічі з прекрасним


В цьому році відзначається 25-річчя присвоєння Вахнівському краєзнавчому музею звання "народного". Творцем, ініціатором та організатором музею у Вахнівці був учитель історії місцевої школи Олександр Павлович Гук, за рішенням та кошти місцевого колгоспу. І саме цей музей невдовзі стане гордістю не лише села Вахнівки, а й Липовецького району. Його засновник залишив по собі значний слід на землі, за що отримав республіканську премію. Він створив найкращий на Вінниччині сільський краєзнавчий музей. У дев’яти тематичних залах виставлено понад 1500 експонатів, які постійно поповнюються. А що не експонат - то ціла історія!!! Скляна  посудина, якій кілька століть; є плуг, якого викував у кузні ще прадід Олександра Павловича. Набір козацьких люльок і зброї, знаряддя праці і посуд, набір металевих їжаків для чесання конопляних волокон. Окрема кімната вся у вишиванках минулого століття, що їх виготовляли та носили наші прабабусі. Чучела зубрів, кабана, вовка, оленів, козуль. Основні з них виготовлені в знаменитій Бєловєжській пущі та Шацькому мисливському технікумі. Частину зробили самі вахнівчани. Є також давні знімки.
Навпроти музею насипано Курган Слави та перепоховано воїнів-визволителів. При цьому за участю священика відправили панахиду, що було небаченим у радянські часи.
Коли Олександра Павловича не стало на посаду директора Вахнівського народного краєзнавчого музею заступив Юрій Васильович Дячук – прийомний син засновника музею. А про засновника музею нагадує меморіальна дошка при вході.
Наразі з 2014 року завідувачем Вахнівського народного краєзнавчого музею є Анна Юріївна Куник.
Сьогодні у читальній залі Липовецької ЦРБ відбувся вечір-зустріч з Анною Куник, на який були запрошені старшокласники Липовецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2. Вона розповіла учням про музейну справу загалом, про те, як збирає та описує експонати, як займається пошуковою роботою, чим дуже зацікавила аудиторію. Провела віртуальну подорож до свого музею. Також учасники заходу були ознайомлені з тематичним бібліографічним оглядом літератури.






Немає коментарів:

Дописати коментар