пʼятницю, 7 липня 2017 р.

Ой на Івана на Купала, дівчина  віночок на воду пускала


Купало, Купало,
Чи ти з неба впало,
Чи з землі взялося,
Що таке вдалося?

З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючиї зелені, молодості та кохання. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Від того, як вшанувати це свято, залежав майбутній урожай, тому під час свята слід було «пошлюбувати» Купала з Мареною. Для цього дівчата на селі збирались і наряджали Марену. Робили її з гілки, яку прикрашали вінками, стрічками, свічками, квітами . Вбрану Марену (її ще називали Кострубою) вкопували в лузі, на місці, де мало розводитися багаття.   
За народним звичаєм цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнище та танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала.
Купальські дійства в Україні  - це магія рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги і в наші дні.     
Сьогодні до свята Купала у читальній залі Липовецької ЦРБ відбувся  народознавчий калейдоскоп під назвою «Ой на Івана на Купала, дівчина  віночок на воду пускала» ,для користувачів бібліотеки. Свято Івана Купали належить до числа найбільш шанованих, найважливіших, свят у році. В наш час традиції його святкування зберігаються і відроджуються, воно і досі полонить нас своєю красою і самобутністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар