понеділок, 1 квітня 2019 р.


Гоголь: історія і сучасність


Російськомовний письменник українського походження – народився в Сорочинцях Полтавської губернії. З дитинства майбутнього письменника вражає святкова піднесеність українських традицій, містичність вірувань. Його цікавила історія України, видатні постаті минулого. Ці теми скоро увійдуть у творчість Гоголя: збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» (1831), «Миргород» (1835).
У 20-річному віці Гоголь їде до Петербурга з метою «робити благо», стати корисним для суспільства; був знайомий з Пушкіним, Жуковським, друкувався у відомих журналах Петербурга.
Петербурзький період життя вносить у його творчість тему «маленької людини» («Шинель», «Ніс»). У творах виразно звучить сатиричний, гротескно-обвинувачувальний голос письменника («Мертві душі», «Ревізор»).
            Микола Васильович Гоголь, який жив і творив більш як півтора століття тому, надзвичайно актуальний сьогодні. І це найбільше свідчення про нього як про справжнього, живого класика. Гоголя читають, за його творами знімають фільми, у театрах ставлять п’єси. Він залишив у спадок прийдешнім поколінням своїх читачів оповитий повір’ями та легендами поетичний образ України, напрацювання з історії рідної землі, збірки українських народних пісень. Його твори й понині хвилюють глибоким психологізмом, енергією духовних цінностей, ідеалами волі, братерства, морального відродження.
            До 210р. від д.н. М.В. Гоголя на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організована виставка-портрет «Гоголь: історія і сучасність».





Немає коментарів:

Дописати коментар