четвер, 16 травня 2019 р.

«Вишиванка, мов долі моєї цвіт»


Кожного третього четверга травня в Україні святкують день вишиванки.
У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.
Традиція прикрашати одяг вишивкою в українців з'явилася декілька століть тому. І вона одразу стала нашою гордістю. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. А ще український національний одяг полюбився у цілому світу.
Вишитий одяг поєднують з джинсами, кросівками і навіть з діловим костюмом. До речі, так носити вишиванку ще у ХІХ столітті почав сам Іван Франко. Він першим вбрався у вишиту сорочку з піджаком.
У наш час дослідники вишивки нараховують понад 200 старовинних швів та більше 20 технік гаптування. Серед них найпоширеніші нині гладь та хрестик. Зокрема, хрестиком в Україні ніхто не вишивав аж до 19 століття. Була техніка хрестикування, але більше як допоміжна.
Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а й навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися фасоном, кольором та візерунком. Прикметно, що популярні нині маки як елемент візерунка практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, а набули слави наприкінці 20 століття.
Сьогодні до Всесвітнього дня вишиванки у відділі обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ було проведено відеоурок для юнацтва під назвою «Вишиванка, мов долі моєї цвіт».




Немає коментарів:

Дописати коментар