четвер, 22 серпня 2019 р.


Патріарх української класики

Загребельний Павло Архипович народився 25 серпня 1924 року в придніпрянському селі Соколиному на Полтавщині. Змалку ріс без матері, завжди тягнувся до книги, вчився добре.

Навчається майбутній письменник у Солошинській середній школі. У середніх і старших класах захоплюється математикою. Мріє бути вченим. У червні 1941 року Загребельний закінчив десятирічку. Збирався вчитися далі, але почалася друга світова...
Можливо, те перше враження й спалахнуло іскрою, що викресала згодом задум історичного роману "Диво". Хоча того червневого ранку Загребельний і в гадці не мав, що стане письменником. Зачарування мистецьким витвором далеких пращурів жило підсвідомо понад двадцять років.
У неповних 17 років пішов добровольцем до армії. Брав участь в обороні Києва. Навчався у військовому училищі. У серпні 1941 року був поранений. Після госпіталю знову військове училище. І знову фронт, і тяжке порання влітку 1942 року.
Широкого розголосу набув удостоєний державної премії роман П.Загребельного "Розгін" (1976). У 1986 році побачив світ новаторський і за змістом і за художнім втіленням твір "Безслідний Лукас".
У кожній новій книзі Павла Загребельного — творчий експеримент. Щораз за тим експериментом "стоїть дослідник, енциклопедист, вигадник у кращому розумінні цього слова — і живописець". Вдумливий дослідник літературного процесу. Письменник залізної самодисципліни.
До 95р. від д.н. Павла Загребельного на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організовано виставку-персоналію «Патріарх української класики».







__________________________________________________________












Державний Прапор України –
святиня нашого народу»


Щороку 23 серпня, за добу до святкування Дня Незалежності, Україна відзначає День державного прапора. Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг.

Саме ж свято є відносно новим і було засноване указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року. Встановлене воно з метою виховання поваги громадян до державних символів України.
На абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ напередодні Дня державного прапора організовано бібліографічний огляд літератури «Державний Прапор України – святиня нашого народу».




Немає коментарів:

Дописати коментар