середу, 24 березня 2021 р.

 Туберкульоз. Що треба знати?

24 березня Всесвітньою організацією об’єднаних націй визначено Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

Серед соціальних і медичних проблем людства особливе місце займає хвороба на туберкульоз. Туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка може вражати всі верстви населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних і успішних. Її можна вважати ровесником людства. Туберкульозні ураження виявлено під час дослідження останків єгипетських мумій (2700 років до н. е.). У 1882 році німецький вчений Р. Кох виявив туберкульозну бацилу (мікробактерію), так звану паличку Коха.

Щогодини в Україні захворює на туберкульоз 4 людини і помирає від нього 1 людина. Переважно на туберкульоз захворюють особи працездатного віку. Щороку від туберкульозу вмирає майже 7 тис. українців, що більше ніж від інших інфекційних та паразитарних хвороб разом узятих.

Прийнята ВООЗ програма передбачає покінчити з цією хворобою до 2035 року. Проте поки що Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми .Водночас в Україні минулого року захворюваність на відкриту форму туберкульозу зменшилася на 30%.

За умов, коли в Україні виявлення нових випадків захворювання на туберкульоз відбувається переважно у пасивний спосіб, тобто за зверненням громадян, особливого значення набуває інформування населення щодо проблеми туберкульозу як інфекційної та соціальної хвороби та його небезпеки для особистого та громадського здоров‘я, симптоматики, профілактики, сучасних можливостей лікування туберкульозу, формування та дотримання здорового і морального способу життя тощо.

Сьогодні до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом  в читальній залі відділу обслуговування дорослих користувачів  організована виставка -  порада під назвою  « Туберкульоз. Що треба знати?».

Представлені на виставці  видання інформують про причини виникнення та шляхи поширення туберкульозу ,а також попереджають про небезпеку, пов’язану з захворюванням, дають рекомендації щодо своєчасного виявлення та методів лікування, про те, як запобігти туберкульозу і якими мають бути дії у випадку підозри на нього.

Немає коментарів:

Дописати коментар