понеділок, 6 вересня 2021 р.

«Я Марі-Франс, дочка українки…»

«Я Марі-Франс, дочка українки…»


Сьогодні у відділі обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки відбулася презентація книги французької викладачки і письменниці Марі-Франс Клер «П’ять майорців для мого незнайомця». Вона є внучкою офіцера, що служив з Симоном Петлюрою та займався з ним громадською діяльністю в Парижі. Народилася в місті Діжон в 1944 році. Раніше доцент кафедри літератури в Ліоні, тепер вона, мешканка Провансу, присвятила себе письменницькій діяльності.

На заході були присутні учні 11-го класу КОЗО «Липовецька ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. В. Липківського». Були запрошені письменник-земляк Юрій Сегеда, який допомагав Марі-Франс у пошуках можливих родичів на Вінниччині та почесний краєзнавець України Олександр Роговий, який теж займався пошуковою діяльністю у Липовецькому архіві.

Під час презентації Марі-Франс разом із своєю представницею із Києва Лідією Стембковською були на відеозв’язку у реальному часі.

Марі-Франс розповіла, що свій роман вона почала писати під впливом подій на Майдані. Адже за незалежну Україну боровся і її дідусь Зиновій Ямковий. Вона досі зберігає подарований ним перстень із тризубом…

Книга Марі-Франс – прекрасний приклад того, як можна в захоплюючій і поетичній формі розповісти читачеві про те, що його, можливо, раніше ніколи і не цікавило: про далеку країну і її трагедії, про нитки людських доль, що зв’язують Францію та й будь-яку іншу європейську країну з Україною, про те, що відбувається в Україні зараз. Про можливості «дистанційних» відкриттів архівів, про необхідність вести діалог заради того, щоб дізнатися ще більше. І очний діалог, і електронний, за допомогою імейлів. Минуле, сьогодення і майбутнє з’єднуються в цьому романі в єдине нерозривне ціле, це ціле можна назвати сім’єю або історією сім’ї.

Земляки щиро подякували за прекрасну книгу Марі-Франс, побажали творчого натхнення, втілення задуманого в усіх добрих починаннях, написати багато нових книг, запросили у місто Липовець.

Відділ обслуговування дорослих користувачів висловлює щиру подяку Юрію Сегеді, Олександру Роговому, безпосередньо самій Марі-Франс Клер та перекладачеві (заступнику директора КОЗО «Липовецька ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. В. Липківського»)  Мельник Світлані Василівні, без якої комунікація між двома країнами була б не можливою.


















Немає коментарів:

Дописати коментар