пʼятницю, 2 вересня 2022 р.

Іван Микитенко – драма страшних років

Іван Микитенко – драма страшних років     


Народився Іван Кіндратович Микитенко 6 вересня 1897р. в родині селянина-середняка, що проживала у містечку Рівному Херсонської губернії.

По закінченні школи вступив до Херсонського військово-фельдшерського училища.

У грудні 1914p. сімнадцятилітнього "лікарського помічника" Микитенка відправили на фронт.

 Він брав участь у діяльності революційного полкового комітету, був обраний його членом в дні Лютневої революції, — це згодом знайшло художнє відображення в його останній п'єсі "Як сходило сонце".

Вже в двадцять п’ять років, не маючи ніякої літературної освіти, завідував літчастиною Одеського державного драматичного театру, став одним із засновників Всеукраїнського об’єднання пролетарських письменників, а потім і Спілки письменників УРСР.

У 1929 році всі державні українські театри відкрили сезон спектаклями за його п’єсою «Диктатура».

В останні роки життя, з 1935-го до 1937-го, Іван Кіндратович був керівником Національної спілки письменників, членом Міжнародного бюро боротьби проти фашизму. Але, поки він у Мадриді боровся з фашизмом, тут, в українській спілці письменників, розгорнулася масштабна кампанія проти нього.

Його не судили як ворога народу, не заслали, не розстріляли на Соловках. Його просто виключили із партії, а наступного дня, коли він пішов до НКВС, щоб з’ясувати, що сталося, застрелили на вулиці, як бездомного собаку, і так само, зарили невідомо де. Дружина Микитенка, отримала довідку про те, що його знайшли на вулиці мертвим, майже через двадцять років, а  місце його поховання невідоме й досі.

В історію української літератури Іван Микитенко увійшов передусім своїми кращими п'єсами — драмами. Творчіть письменника відображала напругу соціальних змін у суспільстві і тому змогла донести до нашого часу гарячий подих своєї доби.

До 125 - річчя від дня народження Івана Микитенка на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки проведено бесіду-портрет  «Іван Микитенко – драма страшних років».

 


Немає коментарів:

Дописати коментар