субота, 29 червня 2024 р.

Олена Пчілка – для дітей

Олена Пчілка – для дітей

29 червня 1849 року в Гадячі на Полтавщині народилася одна з найвидатніших українських жінок кінця ХІХ- першої половини ХХ століття - Ольга Петрівна Косач-Драгоманова (літературний псевдонім Олена Пчілка). Вона майже пятдесят літ трудилася на ниві української культури, була талановитою письменницею і громадською діячкою, фольклористкою та етнографом, редакторкою та видавецем.

Значну частину свого творчого доробку письменниця присвятила дітям. Серед кращих казок, оповідань, поезій можна назвати такі твори письменниці, як «Сосонка», «Снігир та Щиглик», «Метелик», «Збентежена вечеря», «Дивна хатка», «Гарбузова родина», «З ґринджолятами», а також пєси для дітей, що ставилися на аматорських сценах: «Казка Зеленого гаю», «Щасливий день Тарасика Кравченка», «Киселик», «Скарб», «Мир миром», «Кобзареві діти» та інші.

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулася літературна мозаїка «Олена Пчілка – для дітей», на яку завітали  юні поціновувачі творчості письменниці. Діти дуже уважно слухали розповідь бібліотекаря про Олену Пчілку, потім із великим задоволення зачитували її дитячі поезії. На завершення зустрічі діти перевірили отримані знання відгадавши загадки та позмагавшись у вікторині.

Як працьовита бджола, протягом усього життя письменниця несла в щільник української культури свою посильну працю – художні твори, переклади, наукові праці. Тож створений нею здобуток ми маємо цінувати та передавати майбутнім поколінням.

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Основа життя – мій закон головний

 Основа життя мій закон головний

28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Ця подія стала найважливішою в житті українського народу після проголошення 24 серпня 1991 року Незалежності України.

Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття в 1710 році і за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу.

У відділі обслуговування дітей та організаторів дитячого читання розгорнуто книжкову виставку подію «Основа життя мій закон головний», яка знайомить з  історією створення Конституції України та основними конституційними правами і свободами громадян.

Сьогодні ворог продовжує посягати на основи конституційного ладу і територіальну цілісність України, кожен день нашої боротьби демонструє незламність і мужність.

Велика вдячність нашим захисникам, адже вони роблять усе можливе, щоб наступні покоління українців жили у процвітаючій країні, яку з гордістю можна буде назвати конституційно розвиненою європейською державою.