четвер, 26 листопада 2015 р.

Пам’яті не погасне свіча
Пекельні цифри та слова
У серце б’ють, неначе молот.
Немов прокляття ожива
Рік 33…Голод…Голод…

Минуле століття  пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947р.
День пам’яті  жертв голодоморів  українського народу відзначають у четверту суботу листопада. Пам’яті тих хто загинув від голодомору 1932-1933 років присвячений вечір-реквієм «Пам’яті не погасне свіча», який організували та провели працівники відділу обслуговування Липовецької ЦРБ.


Голодомор 1932-1933 років - злочин більшовицького режиму, від якого загинули мільйони українців. У світовій історії є не так уже й багато аналогів, які за масштабом, жорстокістю, цинізмом методів здійснення і наслідками дорівнювали б українській трагедії. Багато десятиліть правда про Голодомор перебувала під суворою забороною розголошення. І лише після здобуття Україною незалежності тема Голодомору повертається до пам’яті народу, стає його болем, реквіємом і одночасно символом незнищенності нації. Саме цим трагічним подіям  був присвячений вечір-реквієм, на який  були запрошені учні старших класів Липовецького колегіуму   ім. В. Липківського, та учні Липовецької ЗОШ №3.


 Бібліотекарі розповіли учням про виникнення Голодомору на Україні, про його перебіг , декламували віршовані рядки, які викликали біль і сум за невинно убієнними голодом, демонстрували відеофільми: « Білим по чорному», « Остання колискова. Голодомор 32-33рр. в Україні»,«Свіча - Голодомор 32-33рр».



Учням була презентована виставка-спомин «Голодомор- наша печаль і скорбота», на якій було представлено документи, та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричиненні тоталітарним режимом. 

По завершенні заходу всі присутні поклали квіти до пам’ятника жертвам голодоморів, була запалена свіча пам’яті та оголошена хвилина мовчання.



Немає коментарів:

Дописати коментар