середу, 27 січня 2016 р.

Трагедія Бабиного Яру
День 27 січня - це Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року було визволено найбільший з гітлерівських концтаборів - Освенцім. Фашистські концтабори призначалися для фізичного знищення цілих народів. Для цього вони оснащувалися душогубками, газовими камерами, крематоріями та іншими засобами масового винищення людей. Ці табори проектувалися і будувалися не як місця ув'язнення, а як фабрики смерті. Передбачалося, що у них приречені на смерть люди повинні були проводити буквально кілька годин. У таборах був побудований налагоджений конвеєр, який перетворював на попіл по кілька тисяч осіб на добу. До них відносяться Майданек, Освенцім, Треблінка та інші.
Сьогодні всьому світу відомий Бабин Яр, де за два окупаційних роки було розстріляно близько 100 тисяч чоловік. Але по всій території України під час війни було ще багато великих і маленьких «бабиних ярів». Загалом у країнах Європи було знищено майже 7 мільйонів євреїв.
Працівники Липовецької центральної  бібліотеки традиційно проводять  заходи, присвячені цим трагічним дням нашої історії. «Трагедія Бабиного Яру» - під такою назвою у читальному залі Липовецької центральної бібліотеки організована викладка літератури. У книгах, які представлені до уваги читачів зібрані свідчення очевидців тих подій, які дивом уціліли у фашистській м’ясорубці. Мета заходу -  донести інформацію до користувачів бібліотеки про масові звірства фашистів у роки Другої світової війни.
Наш обов'язок - пам'ятати про загиблих, шанувати уцілілих. Ми не маємо права забути ці страшні сторінки нашої історії, забути тих, кого вирвав з життя вогненний смерч Голокосту.

Немає коментарів:

Дописати коментар