четвер, 25 лютого 2016 р.

Невтомна Бояриня українського духу

Я прилину до вас,
Першим вітром тужливим весняним,
Журавлиним ключем
Прилечу із натомлених дальніх доріг,
Повернуся сюди
Солов’їними первопіснями,
Рушником обернус
В прадідівський святий оберіг.


     Люди, як зорі, полишають свій слід у свідомості майбутніх поколінь, особливо люди талановиті. Мовби крізь серпанок легендарності проступає до нас образ Лесі Українки, образ ніжний і чистий. Інколи веселий, частіше в задумі чи смутку. Саме такий образ намагалися висвітлити і донести до своїх користувачів працівники Липовецької  районної бібліотеки для дітей в літературно-музичній вітальні «Леся Українка: сонети з життя», присвяченій  145-річчю від дня народження поетеси.
Захід був організований завдяки творчій  співпраці дитячої бібліотеки з восьмикласниками колегіуму ім.В.Липківського (педагоги Т.М.Зарічна, О.В.Терещенко) і восьмикласників школи №3 І-ІІІ ступенів (класний керівник  Н.Г.Турчин, шкільний бібліотекар Н.І.Сабадин).
Любителі поетичного слова пройшлися найцікавішими стежинами Лесиного життя. Зворушливо звучали з дитячих уст поетичні рядки співачки досвітніх вогнів. Заполонила присутніх пісня «Вечірня година» на слова Л.Українки у виконанні дитячого  ансамблю «Дударик».
Вершиною поетичної творчості Лесі Українки стала її безсмертна перлина, драма-феєрія «Лісова пісня». Це-пісня, ніжна як голос сопілки, пісня волинського лісу, пісня-дивосвіт. Зачарував учасників заходу відеоуривок  з «Лісової пісні» - «Сповідь Мавки».
Змістовним додатком до заходу стала яскрава літературна експозиція «Невтомна Бояриня українського духу» та огляд літератури «Безсмертний талант в ореолі страждання».
Велика дочка України втілила у своїй творчості кращі риси свого народу- його гідність, його непохитність у боротьбі за свободу й правду, його горду силу. Вона- невтомна  Бояриня нашого українського духу. То ж будемо і ми вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі.


Немає коментарів:

Дописати коментар