пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Весна красна дівиця: не знаєш, коли заплаче,  коли засміється
Сьогодні в Липовецькій ЦРБ відбулося засідання молодіжного  екологічно – народознавчого клубу «Над Собом рікою», членами якого  є учні 9 класу Липовецької ЗОШ І-ІІІ ст. №3, на якому був проведений урок народознавства «Весна красна дівиця: не знаєш, коли заплаче,  коли засміється». 

Мета уроку  познайомити молодь  з  національно – культурними  традиціями та звичаями  українського  народу. Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї,що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.
Від часу зимового сонцестояння, коли день починає збільшуватись,  із святкуванням народження сонця  у давніх слов’ян відбувались обряди,  в яких центральне місце відводилось імітації процесів оранки та сіяння, оспівуванню польових робіт.  Метою таких обрядів було накликати швидкий прихід весни і тепла, задобрити духів поля та дому, від яких на думку наших предків, залежав урожай та добробут. Процес закликання весни не припинявся із завершенням основних свят зимової пори. Він продовжувався і далі – зокрема у день Стрітення, 15 лютого, що вважався часом зустрічі зими з літом, боротьби між ними та остаточної перемоги тепла над холодом і морозом.
Трактуючи своєрідним чином усі явища  природи та навколишнього світу, давні праслов’яни виробили  цілісну систему обрядів,  пов’язаних із приходом весни та життям у цей період. Календарний рік у наших предків розпочинався 21 березня, у день весняного рівнодення. Від цього часу день ставав  довшим, ніж ніч, і розпочиналися головні весняні дійства.
Весняний цикл, як і календарно – обрядова творчість в цілому, є системою ритуальної поведінки,  де всі магічні дії нерозривно зв’язані з вірою у магію слова.  Так,  одним із обрядів,  що здійснювались під кінець зими на початку весни, був обряд випікання символічних коржиків у формі птахів, з якими ходили люди,  піднявши їх високо над головою, закликаючи весну прийти на землю. Міфологічною основою цього обряду є давнє уявлення про те, що весну приносять на крилах птахи, які повертаються з вирію.
Всіх присутніх членів клубу бібліотекарі пригостили смачним печивом у вигляді жайворонків, які віщують прихід весни та цілющим чаєм з лікарських рослин.

Щоб краще дізнатися про весняний цикл календарних  свят та обрядів  українців,  учні мали можливість ознайомитися з  переглядом  літератури  під назвою  «Весняні свята та обряди».

Немає коментарів:

Дописати коментар