вівторок, 31 травня 2016 р.

Курити – здоров’ю шкодити
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
Паління справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього захоплення чоловіків почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти.
Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що паління значно помолодшало  і темп росту вживання тютюну дівчатами відбувається  швидше, ніж у юнаків. Під час опитування тільки 7% кірців вказували на те, що вони можуть обійтися без цигарків. Для решти цигарка – насущна потреба, і якщо позбавити їх цього задоволення. То у них  змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.
Головним діючим складником тютюну є  нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені  1828 року.
Нікотин – надзвичайно сильна отрута, він діє на нервову , серцево-судинну та дихальну системи, систему травлення.
За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб,  пов’язаних із курінням, помирає 120 тисяч чоловік.
Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього світу.
Сьогодні до Всесвітнього дня без тютюну, для юнацтва у Липовецькій ЦРБ було проведено бесіду-застереження «Курити – здоров’ю шкодити». Мета якої профілактика тютюнопаління, пропагування та виховання здорового способу життя серед підлітків.

Немає коментарів:

Дописати коментар