вівторок, 24 травня 2016 р.

Рідна мова – життя духовного основа
 
 Мова – це дзеркало душі народу, це  святиня з котрою пов’язане не тільки минуле, але й майбутнє народу і його повага в світі.

Сьогодні — День слов’янської писемності і культури. Це  свято відзначається в Україні з 2004 року на вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов’янської писемності. Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов’янську абетку на базі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему, чим поклав початок розвитку слов’янської писемності. Кирило і Мефодій  протягом багатьох років провели серед західних і північних слов’ян де  сприяли поширенню грамотності серед цих народів.
Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов’янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов’янську літературну мову і книжкову справу. Вони показали і сучасникам, і прийдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця, освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, які здатні служити людям тисячоліття.
Мислителі, письменники в усі часи намагались розкрити таємниці людської мови, її роль не тільки як засобу спілкування, а й знаряддя формування і вираження думки,  як основу духовності народу, як імпульс до творчого самовираження людини не тільки в національній культурі, а й у  світовій цивілізації.
  До Дня слов’янської  писемності і культури на абонементі Липовецької ЦРБ організовано бібліографічний огляд літератури «Рідна мова – життя духовного основа».




Немає коментарів:

Дописати коментар