четвер, 23 червня 2016 р.

Шукаймо істину  буття

Визначному українському історику ,яскравому представнику державницького напрямку історії України, дійсному члену  Наукового товариства імені Шевченка, академіку   Академії наук,заслуженому діячеві науки України Івану Петровичу Крип’якевичу випало жити в бурхливі роки трьох революцій в Російській імперії, Української революції, революцій у Німеччині, Угорщині , двох світових воєн.
Народився 25 червня 1886 р. у Львові в родині священика. Отримав домашню та гімназійну освіту. У 1904 – 1909 рр. навчався на філософському  факультеті Львівського університету. Під час навчання організував «Просвітній кружок»,співпрацював з «Просвітою».
Під час другої світової війни І. П. Крип’якевич працював у Львові редактором наукових видань Українського видавництва. У повоєнний час був звинувачений в «українському буржуазному націоналізмі», і в 1946 р. його, разом з іншими львівськими науковцями, було переведено до Києва, де він з вересня 1946 р. обіймав посаду керівника відділу Інституту історії України АН УРСР, а з 24 березня 1947 р. по 4 березня 1948 р., на половину ставки працював завідуючим відділом стародруків БАН УРСР нині (НБУВ). У 1948 повертається до Львова.
  Творчий доробок  Івана Петровича Крип’якевича охоплює понад 750 назв, серед   яких ґрунтовні наукові праці , підручники, статті, науково – популярні та художні твори.
  Помер 21 квітня 1967 року у Львові, похований на Личаківському цвинтарі. Найважливіші історичні праці присвятив періоду козаччини і Хмельниччини.
  Напередодні  до 130 - річчя  від дня народження Івана Крип'якевича  в Липовецькій  ЦРБ , бібліотекар  інтернет – центру Козел Т.С ., провела  слайд – бесіду для користувачів  бібліотеки  під назвою « Шукаймо істину буття».


Немає коментарів:

Дописати коментар