середу, 6 липня 2016 р.

На  Купала  вогонь горить
    Свято Івана Купала відзначається 7 липня.
    Є одним  із  найдавніших і найбільш  улюблених  в народі.
 Це  дохристиянське свято збіглося з пізнішим  християнським  святом  Іоанна Хрестителя, що, однак, майже ніяк  не  позначилося  на традиціях його  відзначення. Купальським  звичаям  притаманні  язичницькі  елементи  культу  сонця, аграрної  магії та обрядів очищення.
    Це час  найкоротших  ночей  і найдовших  днів, коли життєві  сили  природи  досягають  свого  апогею, а, за народними  повір'ями, трави і квіти набирають найбільшої сили; дозрівають овочі  й хліби, землероби готуються  до  особливо  відповідального  моменту  своєї  трудової  діяльності – жнив.
  Обрядові  ігри  та  вірування  супроводжувалися  купальськими  піснями, веселими   забавами, хороводами, плетінням  вінків  та гаданнями, розкладанням  багаття, купанням та  обливанням  водою.


    В основі купальських  обрядів  культи  вогню, води і  рослинності. Купальські вогні – це  відгомін культу  сонця, купальська  вода – символ цілющої  сили, папороть – символ  щасливої  долі, чудодійна  роса  забезпечувала  красу й кохання, а купальське  дерево – родючість  та  щастя.
  Дівчата плели вінки з польових квітів й перед  заходом сонця збиралися на вигонах біля річок.
    Ввечері, коли за обрієм ховалося сонце, а на небі з’являлися діаманти зірок, молодь  збиралася на умовленому місці (здебільшого недалеко від річки, на узліссі чи в гаю) і навколо «марени» починали водити хороводи. Основною темою цих хороводів є кохання. На відміну від весняного циклу хороводів на Купала їх виконували дівчата й хлопці разом. Обов’язково розкладалося велике вогнище, через яке стрибали дівчата і хлопці поодинці або в парі.
     Пізньої ночі дівчата пускають на воду сплетені ними вінки з прилаштованими запаленими свічками. Існує прикмета: якщо вінок пливе добре і свічка горить, то дівчина впродовж року вийде заміж, а якщо крутиться на місці - доведеться їй ще трохи дівувати. Якщо вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, з тієї сторони й прийде  наречений  дівчини.


    Напередодні свята Купала в Липовецькій ЦРБ на абонементі був  організований перегляд  літератури  для  юнацтва  під назвою «На Купала  вогонь  горить», в якому відкривається дивосвіт українських звичаїв, обрядів, які передаються з покоління в покоління, як духовні скарби нашого народу.






Немає коментарів:

Дописати коментар