середу, 9 листопада 2016 р.

Українська  Гельсінська  Група:
історія, документи
Українська гельсінська група – це була унікальна організація на тлі всього дисидентського руху. Її унікальність ще і в тому, що ця організація діяла легальним чином - як легальна антирадянська організація, а також в тому, що її члени, як формальні, так і неформальні, зуміли вплести боротьбу за незалежність України в широкий світовий контекст боротьби за права людини. Українська Гельсінська Група, попри те, що стала об'єктом жорстоких репресій, зуміла стати основою для наступного етапу українського визвольного руху - національно-демократичного руху кінця 1980-их - початку 90-их, коли трансформувалася в Українську Гельсінську Спілку, а та, в свою чергу, - в одну з перших політичних партій, Українську Республіканську партію. 
В читальній залі Липовецької ЦРБ відбувся відеоурок під назвою «Історія створення Української  Гельсінської  Групи».

А також бібліотекар читальної зали та інтернет – центру  Козел Т.С. провела історичну  слайд – бесіду для користувачів юнацького віку під назвою «Українська Гельсінська Група: історія, документи»,     докладно розповіла   про історію створення та діяльність  Української Гельсінської Групи,  та  про долю відважних членів цієї організації.


«У ріднім слові цілий світ»
Щороку, 9 листопада, починаючи з 1997 року ми відзначаємо День української писемності та мови. І кожен громадянин відзначає свою причетність до свого народу, своєї мови. Створена на світанку людської історії, мова розвивається, живе в народі. За приблизними підрахунками, на землі сьогодні існує 3000 мов. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі, звичаях, піснях і культурі. Рідна мова – це мова батька, мами, мова народу, серця.
Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Нею можна передати найтонші відтінки думок і почуттів.Наша мова - одне із багатьох див, створених народом, вона віддзеркалює душу народу, його історію. 
Сьогодні до Дня української писемності та мови в Липовецькій ЦРБ на абонементі, для користувачів юнацького віку проведений бібліографічний огляд літератури «У ріднім слові цілий світ».



Немає коментарів:

Дописати коментар