середу, 23 листопада 2016 р.

Схиліться, свічку запаліть, хто у молитві,
хто у серці, чуйте, як кам’яніє краю біль століть. Навіки до 30-х ми прикуті
Дні скорботи і пам’яті приходять в  Україну зраненою чайкою. Тужить вона за своїми стражденними дітьми – за мільйонами безвинних жертв Голодомору, штучно влаштованого в благословенному родючому краї сталінським режимом. Статистика свідчить, що понад 10 мільйонів людей забрала з життя голодна смерть.
Правда про Голодомор страшна… Україна вимирала, але наперекір вижила.
Давно заросли травою, а подекуди зрівнялись із землею могили жертв Голодомору. Відійшли у вічність майже всі їхні мучителі. Та пам’ять невблаганна.
84 роковинам Голодомору присвячена літературно-музична композиція, спільно проведена бібліотекарями районної бібліотеки для дітей Н.П. Кругляк, Л.М. Прус та бібліотекарем ЗОШ №2 О. Стрельбіцькою.
В програмі заходу - проза, поетичні рядки,  які так зворушливо, з щемом у серці і з болем у душі звучали у виконанні семикласників ЗОШ №2. Особливо проникливо читали вони уривки з  книги Є. Гуцала  «Голодомор».
Кожен вірш – мов біла свічечка вкраїнської жалоби за мільйонами невинно убієнних комуністичним режимом у безкровній війні з українським народом.
Кожне слово – мов голос із глибокої темені 32-33-го, сповнені печалі й любові. Відтворити картини страшенної трагедії  Голодомору  допомогли документальні  фільми «Хроніка Голодомору», «Незнаний Голод».
В проведенні заходу брав участь Сергій Свердл, який прочитав власного вірша  «Коли ті янголи безгрішні» про трагедію Голодомору у с. Війтівцях Липовецького району.
Доповнила  тему Голодомору книжкова виставка – реквієм   «Скорботна свічка  пам’яті святої», біля якої працівники районної бібліотеки для дітей проводять бесіди-реквієм та огляди літератури.
На завершення  заходу всі учасники  поклали квіти до пам’ятника жертвам Голодомору та запалили свічі пам’яті.
На вшанування світлої пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 була оголошена хвилина скорботи.


Немає коментарів:

Дописати коментар