понеділок, 20 лютого 2017 р.

«Хто вмирає в боротьбі -  в серцях живе  повіки!...»


Вже більше, ніж Сотня у небо взлетіла,
Взмахнула вільним крилом.
Із нею прощалася вся Україна,
Ділившись своїм теплом.
Тепер тільки янголи поруч завжди,
І сонце – її поводир.
У пам’яті нашій Майдану сліди,
Надія на спокій та мир.
  Майдан. Мабуть, нині це слово знають у всіх країнах світу. Майдан Незалежності – це не тільки велика й головна площа в центрі Києва, Майдан – це небажання жити в системі тоталітарної корупції і малограмотної влади, що розграбувала країну. Це прагнення жити за європейськими стандартами. За це Україна заплатила більш як сотнею людських життів та кількома сотнями покалічених людей. Страшна ціна. «Революція Гідності». Саме так назвали ці буремні дні боротьби народу проти злочинної влади, що тривала впродовж усіх зимових місяців 2013-2014 р. та призвела до повалення тоталітарного режиму.
    Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Полягли за честь, за волю, за право бути Українцями і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня,зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами - Охоронцями на небі.
   Сьогодні до Дня  вшанування Героїв Небесної Сотні  в читальній залі Липовецької ЦРБ представлено  виставку- панораму   під назвою « Хто вмирає в боротьбі -  в серцях живе  повіки!... », основна мета якої - вшанування пам’яті загиблих патріотів України, виховання любові до України та національної свідомості. Експозиція включає  сучасні видання, що висвітлюють трагічні події на Майдані під час Революції Гідності.




___________________________________________________________


«Вертайсь, рідна мово, у серце народу, у душу Вкраїни…»


Щороку 21 лютого ми відзначаємо День рідної мови.
Міжнародний день рідної мови був заснований з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Свято запроваджено у 1999 році на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. 
Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
Сьогодні, згідно Статті 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». 
Напередодні Міжнародного дня української мови в читальній залі Липовецької ЦРБ презентовано книжково-ілюстративну виставку, для користувачів бібліотеки під назвою  «Вертайсь, рідна мово, у серце народу,у душу Вкраїни…».
Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Тож, шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!









Немає коментарів:

Дописати коментар