середу, 12 квітня 2017 р.

ВЕЛИКОДНЄ ЯЙЦЕ - НЕВІД᾿ЄМНИЙ АТРИБУТ
СВЯТКУВАННЯ ВЕЛИКОДНЯ ТА ПРИХОДУ ВЕСНИ



       Наближається час Великодня, а з ним і чи не найгарніша українська традиція писанкарства. Писанка - це неповторний витвір народного мистецтва, це символ Всесвіту. Писанка вважається символом життя, сонця, безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя і містить глибокий зміст. Її дарують на знак перемир`я, побажання здоров`я, краси і сили, застосовують, як оберіг від лиха та стихій, для лікування різних недуг, від переляку і наговорів. 
     Сьогодні, 12 квітня в залі для засідань Турбівської селищної ради, де триває святкова виставка, підтримуючи українські традиції бібліотекар I категорії Турбівської бібліотеки для дітей Ірина Любарець, організувала майстер-клас з писанкарства. На гарне дійство були запрошені школярки Турбівської школи №2. Адже, здавна до цього величного ритуалу долучалися перш за все дівчата та жінки. А щоб навчитися робити це як слід, запросили дати майстер-клас бібліографа – краєзнавця Липовецької центральної бібліотеки Тетяну Загалило. Бібліотекарі поділились секретами писанкарства, познайомили молодь з історією, традиціями, звичаями та символікою, а також показали дивовижну техніку розпису яєць воском. Люди і нині вважають писанку особливою святістю, вважають, що "писанку" треба вміти написати, дати належні фарби. 
  Під час заходу кожен зміг на практиці створити неповторні візерунки, навчитися правильно тримати писачок та дізнатися значення символів та кольорів притаманних регіонам України. По закінченні кожен був в захваті від своєї роботи, котрась була вперше, але кожна неповторна. Дякуємо усім!








Немає коментарів:

Дописати коментар