четвер, 14 грудня 2017 р.

Легендарна «Маруся»     


Олександра Тимофіївна Соколовська (таке написання у віднайденій К. В. Завальнюком метричній книзі) народилася 1 грудня 1902 року в тому ж селі Горбулів, де й закінчила місцеву гімназію. Потім вчила дітей. Мабуть, вчителювала б ще довго, якби 8 і 27 серпня 1919 року повстанський загін не втратив ватажків "Соколів", після чого довелося звалити на свої тендітні плечі весь тягар повстанської боротьби. Не могла надіятися і на пораду  свого 67-річного батька – начальника повстанського штабу – який в розпачі вирушив до Києва і не повернувся.
"Життя примусило мене зробитися отаманшою, — говорила вона своєму учителю.  — Всі люди, які коло мене, дісталися мені в спадщину після мого брата, як його замордували червоні. Якийсь час людьми керував батько, але, як і його спіткала та сама доля, тоді вже я мусіла взятися за діло. Нічого було робити, коли всі в один голос стали кричати: "Нема Соколовського, так хай Соколовська отаманствує! Інших отаманів не потрібно нам!"
Сьогодні, до 115-річчя з дня народження отаманші «Марусі» (О. Соколовської) в Липовецькій ЦРБ відбулася презентація нової книги почесного краєзнавця України  Олександра Рогового «Соколіада. Життя і смерть української Жанни д’Арк». На захід були запрошені старшокласники Липовецького колегіуму ім. В. Липківського. На презентації виступили: Завальнюк Костянтин Вікторович – рецензент, кандидат історичних наук, почесний краєзнавець України, Мельник Микола Серафимович – голова обласної ОУН (м),  який поділився спогадами свого батька про отаманшу Марусю, а також сам автор розповів історію написання своєї книги, чим дуже зацікавив аудиторію.
На закінчення Олександр Іванович Роговий подарував свою книгу "Соколіада. Життя та смерть української Жанни д’Арк" Липовецькій ЦРБ, де і можна ознайомитися з цим історичним виданням.  


Також була презентована на заході книжкова викладка літератури «Маруся Соколовська: народження легенди»

         



Немає коментарів:

Дописати коментар