середу, 24 квітня 2019 р.


Великодня писанка –

справжнє диво


Писанка – це неповторне багатство...

Його треба берегти, як безцінний скарб!
Нам слід пишатися ним перед усім світом!
Олександр Довженко

Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою. Важко собі уявити Великдень без писанок, які і радують око, і нечисту силу відганяють. Розписане пасхальне яйце створює особливий святковий  настрій.  
Писанка - не просто красиво розмальоване барвисте яйце, а символ вічної душі, те, що формує призму бачення довколишнього світу, ментальність української нації. Писанка - символ сонця і життя, весняного відродження. І саме у цьому крихітному предметі, у хитросплетіннях візерунків на ньому, закутий генетичний код нації, зв’язок між поколіннями. Саме тому, у такий непростий для України час, надзвичайно важливо відроджувати традиції писанкарства.
Розписування яєць до Великодня – це традиція, яка пройшла крізь віки. Існує легенда, що наш світ існує до тієї пори, поки люди продовжують писати писанки. Символіка  і кольорова гама кожної писанки особлива – це ніби маленький світ зі своєю історією. Кожен знак і символ на ній розташований за певною схемою, яка дає можливість будувати основні орнаментальні композиції.
Сьогодні до Дня Великодня  в читальній залі Липовецької ЦРБ відбувся  майстер-клас із писанкарства під назвою «Великодня писанка – справжнє диво», для користувачів бібліотеки.
Бібліотекар 1 категорії  читального залу та Інтернет – центру Козел Т.С. , розповіла присутнім, що ж таке власне писанки, показала різні види та техніки виконання писанок, а  також  провела безпосередньо майстер-клас. 
Усі присутні на заході з великою цікавістю спостерігали за тим, як народжується писанка. Дуже сподобалось  користувачам майстер-класу власноруч уперше в житті створювати писанку. І у ці передсвяткові дні кожен користувач бібліотеки поніс додому зроблену власноруч писанку як шматочок свята, гарного настрою і доброти. Хочеться вірити, що ці писанки, як вважали наші пращури, стануть справжніми оберегами та принесуть щастя і мир у наші домівки.  Після закінчення майстер-класу  користувачі, хоч і втомлені, але щасливі, похвалилися своїми писанками один одному .
 Хочеться вірити, що ці писанки, як вважали наші пращури, стануть справжніми оберегами та принесуть щастя і мир у наші домівки.








Немає коментарів:

Дописати коментар