четвер, 25 квітня 2019 р.


Операція «Вісла» - злочин проти українського народу



 Рівно 72 років тому, 28 квітня 1947-го о четвертій годині ранку шість польських дивізій і відділи Корпусу безпеченьства публічного оточили території, на яких компактно проживало українське населення.
У цей же час відділи НКВД та чехословацької армії заблокували східні й південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сонча.
Цей день і став фактичним початом примусового переселення українців, що ввійшов в історію під назвою операція "Вісла" і старт якій наприкінці березня того ж року дала постанова Політбюро ЦК ПРП. 
Операція «Вісла» - етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі, Чехословаччини. Полягала у примусовій депортації (виселенні) з використанням збройних сил вказаних країн українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині.
 Ця етнічна чистка проводилася під приводом боротьби з Українською Повстанською Армією, кількісний склад якої налічував тоді на даному терені близько 1400 бійців. Депортація мала знешкодити, нібито, допомогу, яку українське населення давало повстанцям. 
 До цієї дати в читальній залі Липовецької ЦРБ  пройшла історична бесіда під назвою «Операція «Вісла» – злочин проти українського народу», для користувачів бібліотеки.
 Бібліотекар 1 кат. Козел Т.С  розповіла про основні етапи проведення цієї операції, першопричини та наслідки її для етнічних українців.  
Це тотальне переселення українців, яке розпочалося 28 квітня 1947 року – злочинний захід польського комуністичного режиму проти українського населення на окупованих Польщею українських етнічних землях.





Немає коментарів:

Дописати коментар