вівторок, 6 серпня 2019 р.

Славний діяч українського  письменства



Постать Пантелеймона Куліша - одна з найяскравіших особистостей ХІХ століття. Народився Пантелеймон Олександрович 7 серпня (26 липня за старим стилем) 1819 року на хуторі біля містечка Воронеж Глухівського повіту Чернігівської губернії (тепер — Шосткинський район Сумської області). Був дитиною від другого шлюбу дрібного маєткового дворянина Олександра Андрійовича, який походив зі старшинського козацького роду Кулішів гербу Сліповрон, і доньки козацького сотника Івана Гладкого — Катерини
Навчався у повітовому училищі в Новгороді – Сіверському, 5 років – у гімназії. Після  гімназії, поступає до Київського  університету на кафедру філології.
Їде викладачем в Луцьк. Потім до Київської та Рівненської гімназій, далі влаштовується на роботу в Петербург на посаду старшого учителя гімназії при університеті.
1847 році заарештовують за участь у Кирило – Мефодіївському братстві, доставляють у Петербурзький каземат. Дістає письменник вирок: із забороною писати відіслати у Вологду. Довголітні клопотання призводять до помилування і Куліш повертається до Петербурга, де працює редактором статистичних міністерських видань.
У 1857 році виходить  «Чорна рада» - історичний роман, який  справедливо вважається одним  з найкращих історичних творів, Куліш підніс ним українську літературу до світового рівня. Саме він започаткував український історичний роман. Пантелеймон Олександрович був мистецьким новатором у галузі перекладу світової  літератури українською мовою, та ще й в той час, коли видані були укази про заборону рідної мови, він перший переклав Біблію, створив перший український правопис на фонетичній основі («Кулішівка»), створив «Граматику» для українських шкіл.
У 1858 році відкриває власну друкарню, потім здійснює мандрівку Європою.
Працює чотири роки у Варшаві директором департаменту Духовних справ. У 1877 році звільняється зі служби та живе  до кінця життя хуторі Мотронівка на Чернігівщині.        
У своїх  творах Пантелеймон Куліш  порушував важливі проблеми, які є актуальними й сьогодні: батьки і діти, кохання й подружнє життя, патріотизм і незалежність держави, ставлення влади до народу, народна мораль, добро і зло.
Усе своє життя Куліш служив українській національній ідеї, у ній – його єдина мета, у ній він був послідовний.
До 200-річчя ві дня народження Пантелеймона Куліша на абонементі  відділу обслуговування Липовецької ЦРБ представлена виставка - ювілей під назвою «Славний діяч українського письменства» для користувачів бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар