середу, 7 серпня 2019 р.


Пантелеймон Куліш – особистість, письменник, мислитель


"Віщуванням новим
Серце моє б'ється, —
Через край із серця
Рідне слово ллється…"
П. Куліш

7 серпня 2019 року виповнюється 200 років з дня народження видатного письменника, перекладача, історика, громадського діяча, фольклориста, однієї з основних постатей національної культури – Пантелеймона Куліша. Враховуючи його вагомий внесок в розвиток української літератури, культурне та суспільно-політичне життя України, Верховною Радою України прийнято Постанову «Про відзначення 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша»
Завдяки діяльності Пантелеймона Куліша з’явилися видання багатьох майбутніх класиків української літератури: Тараса Шевченка, Марка Вовчка, Олекси Стороженка, Ганни Барвінок, видання творів та біографії Миколи Гоголя.
Пантелеймон Куліш відомий не тільки перекладами творів Шекспіра та Байрона, а й першим переклав Святе Письмо українською.
Як видавець він дбав і про потреби народної освіти. Так, в його друкарні в 1863 році побачила світ перша україномовна арифметика. Упорядкував видання відомий громадський діяч та письменник Олександр Кониський, а кошти на друк зібрав Микола Костомаров.
Іван Франко називав Куліша «перворядною звіздою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури». Відомий найбільше як автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада».
Пантелеймон Олександрович Куліш належить до найактивніших діячів українського суспільно-культурного руху 40-90 рр. XIX століття. Він проявив величезну творчу енергію, фантастичну одержимість у подвижницькій діяльності над розбудовою української культури та літератури, багато зробив для пробудження національно-патріотичної самосвідомості українців.
Сьогодні до 200-річчя від дня народження Пантелеймона Олександровича  Куліша в читальній залі Липовецької ЦРБ бібліотекар І кат. Козел Т.С. провела бесіду-портрет для користувачів бібліотеки під назвою «Пантелеймон Куліш – особистість, письменник, мислитель».
В ході бесіди користувачі познайомилися з літературною спадщиною Пантелеймона Куліша та світом героїв його першого історичного роману «Чорна рада», красою та багатством матеріальної та духовної культури козацької України. Вони прилучилися до соковитої української мови, пересипаної прислів’ями та приказками, до народної пісні, що і сьогодні летить над світом, до легенд і переказів, які хвилюють своєю незвичайністю і таємничістю.
Минуло вже більше століття з часу всього написаного талановитим письменником Пантелеймоном Кулішем, але й сьогодні його твори хвилюють користувача і ними по праву пишається український народ.



Немає коментарів:

Дописати коментар