пʼятницю, 6 березня 2020 р.


Жінка .Мати. Берегиня



Україна. Жінка. Мати... Як багато значать ці слова для кожного з нас. Як глибоко западають у душу. Як гордо ми промовляємо їх.
Щасливі ми, що народилися і живемо на мальовничій землі нашій — славній Україні.  Є на нашій землі ті, ким можна пишатися. І, в першу чергу, це жінки України — вродливі, гостинні і працьовиті. Чимало жінок, які прославляли нашу рідну землю, увійшли в її історію як будівничі, творці, взірці жіночності, історичні постаті.
Роль жінки з українській історії надзвичайно велика. Ще з часів трипільської культури жінки української землі стають берегинями роду, незаперечними авторитетами і майстринями у створенні матеріальних і духовних набутків суспільства. Так, наприклад, Княгиня Ольга проявила себе як мудра правителька. Анна Ярославна була яскравим прикладом духовності та освіченості.  Насті Лісовській, відомій як  українській Роксолані, було надано титул великої султанші. Але українські жінки були не тільки дружинами високопоставлених чоловіків, а й самі були видатними політиками, ученими та митцями.
Чарівницею оперного співу, яка змогла полонити серця слухачів всього світу, була неперевершена Соломія Крушельницька. Ім’я поетеси Лесі Українки овіяне всенародною любов’ю. Поезія Ліни Костенко торкає серця читачів, примушує замислитись про сенс власного життя. Легенда українського театру — акторка Марія Заньковецька була окрасою національної сцени, актрисою світової величини. Всесвітньо відомих майстринь пензля  Катерину Білокур та Марію Приймаченко царюють у національному та світовому мистецтві як єдині і неповторні. Народна артистка України,  золотий голос України, дивовижна жінка Ніна Матвієнко — серце народу, його душа, його крила…
Напередодні весняного жіночого свята в читальній залі відділу обслуговування користувачів Липовецької центральної районної бібліотеки була оформлена тематична виставка під назвою «Жінка. Мати. Берегиня» для користувачів бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар