середу, 11 березня 2020 р.


Ви повернули нас

до мирного життя

Одним із найважчих випробувань України, випала на її долю Друга Світова війна, яка через місяць після її початку докотилась до берегів Собу.
Важкі бої прокотились двічі по  території нашої Липовеччини.
20 липня 1941 року під Липовцем частини 12 Армії нанесли контрудари і розгромили словацьку мотобригаду та наступного дня змушені були здати селище.
В Липовці фашисти зробили гетто. За роки окупації близько 2 тисяч громадян було розстріляно. Тому липовчани піднімались на боротьбу, діяли  націоналістична підпільні групи. Липовець став центром діяльності підпільного ядра. У жовтні 1942 року організували Липовецько-Іллінецький міжрайонний підпільний комітет (військову раду). При військовій раді існувала група зв’язкових. Липовець став також центром районної підпільної організації, створеної у вересні 1943 року. Сотні жителів селища воювали в складі діючої Армії.
 12 березня 1944 року війська Першого Українського фронту визволили місто Липовець, а за кілька днів і весь район від німецьких загарбників.
З нагоди 76-ї річниці з Дня визволення Липовця від німецько-фашистських загарбників на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організована виставка - пам’ять під назвою: «Ви повернули нас до мирного життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар