пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Перший поет Липовеччини

Перший поет Липовеччини

(до 145р. від д.н. М. І. Гаврилюка-Вдовиченка)



«Я син України, син рідного краю,

І край мій для мене – святеє святих!»

 

М. Гаврилюк-Вдовиченко


Максим Іванович Гаврилюк-Вдовиченко – один із напівзабутих українських поетів початку ХХ ст. Лише завдяки його онуку, інженеру за фахом Анатолію Гаврилюку, який буквально по крихтах зібрав багато невідомих фактів про свого діда, ми тепер знаємо – поета Максима Івановича Вдовиченка (справжнє прізвище – Гаврилюк).

Народився  Максим Іванович 1876 року в селі Зозівці у селянській родині. Початкову освіту здобув у парафіяльній школі, потім навчався у міській школі в Липовці, яку закінчив у 1894 р.  Після школи Вдовиченко перебрався до Одеси, заробляв на хліб вигрузкою у пристані. Пробувши там мало не рік, він перебрався до Вінниці і влаштувався письмоводителем товариша  прокурора. У 1897 р. переїхав до Києва.

Публікуватися Максим Вдовиченко почав з 1900 р. у «Літературно-Науковому Віснику», журналах «Акорд», «Вільна Україна», «Нова громада», «Розвага» і «Шершень», а також у альманахах, антології «Українська муза».

Окрім самостійних творів, Вдовиченко переклав В. Короленка «Ліс гомонить», дещо з Пушкіна, Міцкевича, Коноплицької, Едгара По, Г. Гейне та інших, що свідчить про неабияку освіченість земляка-поліглота.

Був учасником національно-визвольних змагань українського народу, воював у армії С. Петлюри.

Творча спадщина поета невелика. У 1911 р. вийшла поетична збірка «На хвилях смутку», яка залишилася єдиною книжкою Максима Вдовиченка.  Згодом він підготував другу віршовану збірку, названу «Вечірня муза», але рукопис її було втрачено. Максим Іванович був одним із тих  скромних і сумлінних трудівників на ниві української літератури, які залишили на ній і свою борезенку і яких нам забувати не годиться.

Тепер ім’я поета стоїть на чільному місці в списку борців за Волю України.

Як першого поета Липовеччини, М.І. Вдовиченка вшановують на культурно-мистецьких заходах.

Сьогодні у відділі обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки до 145-річчя з дня народження М.І. Гаврилюка-Вдовиченка проведена бесіда-портрет під назвою «Перший поет Липовеччини», для старшокласників ОЗ «Ливецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2».


Немає коментарів:

Дописати коментар