середу, 7 липня 2021 р.

Свято Івана Купала: традиції святкування

 Свято Івана Купала: традиції святкування

7 липня відзначається Свято Івана Купала. Одне із найдавніших і улюблених в народі. Купальським звичаям притаманні язичницькі елементи культу сонця, аграрної магії, обрядів очищення. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а, за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили, дозрівають овочі й хліби, землероби готуються до жнив. Обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків та гаданнями, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою. Найважливіший момент купальського свята – стрибання молоді через вогонь, що нібито сприяло очищенню від хвороб та гріхів. Купальська ніч вважалася чарівною, тому дівчата у цей час ворожили на свою долю. Ворожили звичайно за допомогою вінків, сплетених з польових і садових квітів, їх пускали в річку й спостерігали, як вони пливуть. З того, куди поплив вінок, судили, куди дівчина заміж піде.

 Сьогодні до свята Івана Купала в читальній залі відділу обслуговування дорослих користувачів відбулося чергове засідання клубу «Горлиця». На засіданні пройшла народознавча бесіда під назвою «Свято Івана Купала : традиції святкування». Бібліотекар І кат. читальної  зали та Інтернет – центру Козел Т.С. розповіла присутнім  про історію свята, про традиції його проведення, про магічні властивості Купальської ночі .

Члени  жіночого клубу поринули в часи свого дитинства і відтворили картини тих прекрасних спогадів про купальські обряди та дійства святкування Івана Купала в місцевостях свого дитинства.

Раїса Федорівна Обара та Світлана Іванівна Кавун з приємністю згадували, як  будучи юними дівчатками, прикрашали свої обійстя та плели віночки.

В ході щирої невимушеної розмови лилися щирі вірші та купальські пісні.







Немає коментарів:

Дописати коментар