вівторок, 19 березня 2024 р.

Митрополит Київський та всієї України

Митрополит Київський та всієї України

    Сьогодні минає 160 років від дня народження нашого земляка, відданого служінню духовного становлення українського народу, першого митрополита Української автокефальної православної церкви - Василя Липківського.

    Народився служитель 19/20 березня 1864 року на колишній Липовеччині у селі Попудня. Після закінчення Київської духовної академії він, як і батько, став настоятелем собору у нашому місті. Посада настоятеля дозволила Василю Липківському отримати й інші призначення: голови Липовецького відділення єпархіальної училищної ради, законовчителя Липовецького двокласного міського училища, благочинного церков міста Липовець і округи. “У Липовці родина Липківських провела більше 12 років. Тут вона багатіла дітьми... Тут зростав досвід і авторитет Василя Костянтиновича не тільки як священнослужителя, але і як учителя, просвітителя, проповідника нових ідей...” - писав пізніше його онук Кость Липківський.

    “Народний митрополит”, “Митрополит Київський та всієї України” - так величали Василя Липківського в багатьох містах і селах України. Він очолював Українську автокефальну православну церкву у 1921-1927 роках, тобто в роки, що настали після втрати України незалежності. Саме під його проводом церква запровадила українську мову в богослужіння, відновлювала давні національні традиції в церковному житті. “Коли ви побачите, що відроджується наша Українська Церква, лунає в храмах і школах наша рідна мова, починається наша рідна освіта, то знайте, що це відроджується душа нашого народу, та душа народна, якої нічим не можна замінити. І перш за все, душа народу - це наша свята Українська Церква”, - так оцінював значення церкви в національному відродженні видатний його подвижник митрополит Василь Липківський.   

    У 1927 році влада зажадала від церковного Собору усунення всечесного митрополита Василя від головування в УАПЦ.  А в 1930 році було ліквідовану саму Українську автокефальну православну церкву. Ще десять років проживав він у злиднях і всіма забутий у передмісті Києва. Але і в цей трагічний час для України продовжував працювати на її майбутнє: писав історію Української церкви, укладав проповіді, що стали неоцінною пам’яткою української літератури й відродження, листувався з українськими церковними діячами за кордоном. Зрештою, комуністична влада вирішила розправитися з митрополитом, що був уособленням українського духу. 27 листопада 1937 року митрополита Василя Липківського було розстріляно в катівнях НКВД. Точне місце поховання невідоме. На Лук’янівському цвинтарі в Києві встановлено символічний пам’ятний хрест.

    До 160-річчя від дня народження  Василя Липківського на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів КЗ “Липовецька публічна бібліотека” організовано виставку-ювілей під назвою “Митрополит Київський та всієї України”. На представленій виставці користувачі можуть ознайомитись із літературою, в якій залишилися полум’яні рядки проповідей, сила віри митрополита-земляка та його історія життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар